Je komt net van je werk en moet nog naar de supermarkt om je avondmaal bij elkaar te sprokkelen. Soms is dat net even te veel. Gelukkig hebben grootgrutters daar een oplossing voor bedacht: het verspakket.
Voor wie zich nog niet heeft vergrepen aan dit fenomeen dat pakweg een jaartje of twee in supermarkten te vinden is: met een verspakket kun je snel een maaltijd op tafel zetten. Een belangrijk kenmerk is dat het, zoals de naam al aangeeft, verse ingrediënten bevat. En dat precies in de benodigde hoeveelheid voor een bepaald gerecht voor meestal vier tot zes personen.
Het verspakket komt in vele gedaanten: voor Mexicaanse burrito’s, Italiaanse lasagne of pompoensoep. Echter, meestal bevat het pakket niet álle ingrediënten die nodig zijn voor het gerecht. Zo moet vlees, melk of kaas vaak nog apart worden gekocht, dus van verspakket linea recta naar de kassa is er meestal niet bij.
Desalniettemin houdt het verspakket het ideale midden tussen een gemakkelijke kant-en-klaarmaaltijd en het moeilijkere zelf bedenken, verzamelen en koken van een maaltijd.
Wie het kopen van een voedselpakket moet verdedigen tegenover pretentieuze foodie-vrienden die de hele dag in de keuken staan, kan met een gerust hart zeggen dat er nog van alles gepeld en gesneden moet worden en dat je niet ten onder gaat aan allerlei ongezonde toevoegingen omdat alles vers is.
Het zou mooi zijn als daar nog het argument bij komt dat het verspakket goedkoper is dan de ingrediënten los aanschaffen. Business Insider nam de proef op de som en winkelde bij Jumbo en Albert Heijn. Daar vergeleken we de prijs van verschillende verspakketten met de totaalprijs van de ingrediënten als je die los koopt.
Bij elke supermarkt namen we dezelfde drie soorten pakketten onder de loep: voor Italiaanse lasagne, Mexicaanse burrito's en pompoensoep. Van ieder pakket probeerden we de ingrediënten los te kopen in de desbetreffende supermarkt.
Ingrediënten niet altijd los verkrijgbaar
Daarbij stuitten we natuurlijk op het probleem dat die ingrediënten lang niet altijd los verkrijgbaar zijn. Een ui, een aardappel, een Romatomaat en zelfs een wortel liggen niet per se los voor het grijpen, maar komen alleen verpakt in een netje of plastic. Dat is misschien ook wel het geniale van het verspakket: dat je niet blijft zitten met ingrediënten die je niet kunt verwerken, omdat je daar geen tijd voor hebt of omdat je niet per se de grootste creatieveling in de keuken bent.
Business Insider is er echter vanuit gegaan dat je wel raad weet met overgebleven ingrediënten en de aankoop van een verpakking geen weggegooid geld is. Want laten we wel wezen, ui, knoflook en tomaat zijn nu niet bepaald de meest eenkennige groenten op aarde. Ze lenen zich voor veel.
Daarom hebben we verpakte ingrediënten teruggerekend naar de prijs per stuk als we in de desbetreffende supermarkt alleen een verpakking konden krijgen. Daarnaast hebben we in de vergelijking ook de prijs van de goedkoopste hele verpakking meegenomen, omdat je die immers wel moet aanschaffen als je bijvoorbeeld lasagne wil maken en geen ui in huis hebt - en ook niet langs de toko wilt om die te kopen.
Hieronder vind je een voorbeeld van een van de verspakketten, om een beeld te geven van hoe de totaalprijs van de losse ingrediënten is opgebouwd.
In de tweede kolom staat aangegeven wat de ingrediënten los, per stuk of naar gewicht kosten. Voor ingrediënten die we niet los konden kopen, zoals een bouillonblokje, hebben we de goedkoopste 'grootverpakking' gezocht (derde kolom) en teruggerekend wat de prijs per stuk zou zijn. In de vierde kolom staat de prijs van de hele verpakking (dus bijvoorbeeld het doosje met acht bouillonblokjes).
Hierbij moeten we opmerken dat in de verspakketten vaak een of twee teentjes knoflook zitten. We hebben steeds de prijs van één knoflookbol meegenomen, omdat teentjes vrijwel nergens los te koop zijn.
En niet per se verspakket-gerelateerd, maar wel opvallend: bij Jumbo konden we de rode peper afwegen, wat ons 0,16 euro kostte. Bij Albert Heijn worden de rode pepers per stuk verkocht voor 0,39 cent. Misschien niet zo erg als hiermee je pompoensoep pit wil geven, maar wel handig om te weten als je twaalf pepers nodig hebt voor sambal.
Uiteraard is het niet verbazingwekkend dat je duurder uit bent als je de ingrediënten in verpakking moet kopen, maar ook losse stuks kopen is duurder dan het verspakket. Dat geldt voor alle verspakketten die we onder de loep hebben genomen.
Hieronder vind je een overzicht. Via het dropdownmenu linksboven kun je de verschillende verspakketten selecteren.
Overigens kun je de prijs van de verspakketten van Jumbo niet vergelijken met die van Albert Heijn, omdat de supers hier andere ingrediënten in stoppen. In de pompoensoep van Jumbo zit bijvoorbeeld een aardappel, terwijl Albert Heijn er een sinaasappel en een appel in stopt.
Maar voor beide supers geldt dat hun verspakket goedkoper is dan de los gekochte ingrediënten. Het verspakket is dus niet alleen makkelijk, maar ook goedkoper. Uiteraard ben je er dan nog niet. Met uitzondering van de pompoensoep moet je aan het verspakket ingrediënten toevoegen om er een fatsoenlijke burrito of lasagne van te maken.
Om een beeld te geven, hebben we hieronder de prijs van de extra benodigdheden per verspakket op een rij gezet. Dan weet je wat je in totaal kwijt bent als er pompoensoep, lasagne of burrito's op het menu staan.
Lees meer:
- Dit is de goedkoopste supermarkt van Nederland – niet Aldi of Lidl
- 11 trucs die supermarkten toepassen om je zo veel mogelijk te laten kopen
- Boodschappen laten thuisbezorgen: dit zijn de belangrijkste verschillen tussen AH, Jumbo en Picnic
- Picnic heeft nu ook een maaltijdbox – dit krijg je vergeleken met HelloFresh en Albert Heijn